HPV og celleprøve – Oslo Medisinske Senter kan bistå

HPV er forkortelsen for humant papillomavirus. Dette er et virus som øker risikoen for flere typer kreftformer – det finnes faktisk så mange som over 100 typer HPV-virus. De fleste variantene er ufarlige, og forårsaker blant annet vorter på hender og føtter. Det er samtidig noen typer HPV-virus som kan føre til celleforandring og som kan utvikle seg til kreft i livmorhalsen.

Forebygging med jevnlig testing

De aller fleste som smittes med HPV er ikke selv klar over at de har hatt en infeksjon. HPV-viruset gir vanligvis ingen eller få symptomer, og kan dermed være vanskelig å oppdage. Kvinner mellom 25 og 69 år bør derfor foreta jevnlige celleprøver, slik at det kan oppdages tidlig dersom det foreligger alvorlige celleforandringer. Helsemyndighetene oppfordrer alle kvinner i denne aldersgruppen til teste seg hvert 3 år. På den måten kan man forebygge de celleforandringene som uoppdaget kan utvikle seg til livmorhalskreft. Livmorhals-programmet, som det er kjent som, forhindrer omlag 70% av livmorhalskrefttilfellene i Norge og omtrent halvparten av de som blir syke har ikke fulgt den jevnlige testingen. Det er også en HPV vaksine tilgjengelig.

Bli testet i dag

Det er enkelt å teste om man har HPV-viruset, og dette gjøres ved å ta en celleprøve for å fastslå om det foreligger celleforandringer. I Oslo og omegn finnes det flere steder der du kan utføre dette, og Oslo Medisinske Senter er et av disse. Bestill time her på nett eller ta kontakt med oss for mer informasjon.

OFTE STILTE SPØRSMÅL

Er du mellom 25 og 69 år, er det sterkt anbefalt at du oppsøker helsetjenester som kan ta livmorhalsprøven hvert tredje år. Dette er en enkel gynekologisk undersøkelse, der legen ved hjelp av en liten børste tar celler fra livmorhalsen. Undersøkelsen er fullstendig smertefri og raskt unnagjort, og et viktig virkemiddel for å forhindre kvinner i å utvikle livmorhalskreft. Bestill time om du ikke er testet de siste tre årene og er mellom 25 og 69 år.

For noen kan det å oppsøke en gynekolog eller lege som foretar celleprøver av livmorhalsen fremstå som litt skummelt og ubehagelig. Det er en vanlig følelse som er helt normal å kjenne på. En celleprøve av livmorhalsen er fullstendig smertefri og unnagjort på få minutter. For å undersøke om noen har celleforandringer i livmor er det helt nødvendig med celler fra nettopp livmoren for å kunne analysere disse. Det er med andre ord ikke anre måter å få tatt en slik prøve på, og du må oppsøke en lege eller gynekolog som vil utføre prøven. Ta kontakt med oss på Oslo Medisinske Senter for en hyggelig, uforpliktende samtale dersom du er litt usikker eller engstelig for en slik prøve.

Det hender at en celleprøve som er tatt må tas på nytt fordi prøven var uegnet, enten fordi det ikke var tilstrekkelig med celler eller annen forurensning. Da tar man enkelt en ny prøve for å være sikker på testsvaret. Oppdages det lette celleforandringer vil du få detaljert informasjon om dette, og bli innkalt på nytt etter mellom 6-12 måneder. Helsemyndighetene anbefaler en test hvert 3 år etter fylte 25 og før fylte 69 år.

Du skal ikke ha menstruasjon og ikke samleie de to siste dagene før det utføres en slik test. Unngå også å bruke tampong de to siste dagene for prøven tas. Det samme gjelder for vaginale kremer eller vaginale medisiner de siste to dagene før du skal ta prøve. Det tar som regel mellom 3 – 4 uker å få svar på prøven. Hør gjerne med den som tar prøven når de forventer svar, og sørg for å få svaret uansett om prøven er helt normal eller om det er noen celleforandringer.

Kontakt oss

Ring på 22 94 10 90 eller fyll ut skjema, så kontakter vi deg.
Online timebestilling


  Bestill time for vaksinering

  Øvre Slottsgate 29, 0157OSLO
  Drop-In allmennlege
  Hos Oslo Medisinske Senter kan du møte opp uanmeldt mellom 11-14 for drop-in time hos ledig allmennlege. Vi har kort ventetid.
  Kun 695kr pr. besøk
  Velkommen til oss i
  Schweigaards gate 16, 0191 OSLO