Forebygging av livmorhalskreft med celleprøve

Hvert år foretas det rundt 400 000 livmorhalsprøver i Norge via livmorhalsprogrammet. Celleprøvetaking er en rask og smertefri gynekologisk undersøkelse som utføres av helsepersonell hvor det hentes ut celler fra livmorhalsen med en liten børste som så sendes til analyse. Prøvene analyseres for å se om det er celleforandringer i prøvematerialet. Dersom man finner celleforandringer, kan det være grunn til å følge opp pasienten videre. Hvert år får omtrent 300 kvinner livmorhalskreft i Norge.

Livmorhalskreft i Norge

I 2019 var det 368 kvinner i Norge som ble diagnostisert med livmorhalskreft. Dette utgjør ca. 13 personer per 100 000 innbyggere og omlag halvparten av de som får diagnosen har ikke fulgt screeningprogrammet for kvinner mellom 25 og 69 år. Sykdomsstadiet til livmorhalskreft har mye å si for behandling og effektiviteten av denne. Ved stadium 1 er kreften begrenset til livmorhalsen, og det kan være aktuelt å fjerne en del av livmortappen, eventuelt livmoren via operasjon. Desto raskere man oppdager celleforandringer, jo mildere er som regel inngrepene.

Bestill time i dag

Celleprøver av livmorhalsen redder liv. Dersom du er mellom 25 og 69 år og ikke har gjort en celleprøve de siste tre årene, er du i målgruppen for livmorhalsprogrammet. Ettersom tidlige stadier av livmorhalskreft gir få eller ingen symptomer kan det være svært vanskelig å oppdage det i tidlige faser. Desto tidligere man oppdager livmorhalskreft, dess bedre er prognosen for helbredelse.

Du kan enkelt bestille time for celleprøve. Oslo Medisinske Senter har dyktige leger som sørger for at du får en trygg opplevelse der du føler deg godt ivaretatt. Våre lyse, moderne lokaler finner du sentralt i Oslo, og du bestiller enkelt time via våre nettsider eller ved å kontakte oss på telefon 22 94 10 90 eller e-post post@oslomedisinske.no.

Kontakt oss

Ring på 22 94 10 90 eller fyll ut skjema, så kontakter vi deg.
Online timebestilling


  Bestill time for vaksinering

  Øvre Slottsgate 29, 0157OSLO
  Drop-In allmennlege
  Hos Oslo Medisinske Senter kan du møte opp uanmeldt mellom 11-14 for drop-in time hos ledig allmennlege. Vi har kort ventetid.
  Kun 695kr pr. besøk
  Velkommen til oss i
  Schweigaards gate 16, 0191 OSLO