Livmorhalskreft – den tause, kvinnelige kreftformen

I 2020 ble 328 norske kvinner diagnostisert med livmorhalskreft1. De aller fleste kvinner kan gå flere år med celleforandringer i livmorhalsen uten å merke noe til dette, og det er derfor jevnlige undersøkelser er såpass viktig. Livmorhalskreft er heldigvis en av kreftformene med et screeningprogram som gjør det mulig å tidlig kunne oppdage og behandle celleforandringer2.

Humant papillomavirus

Den eneste kjente årsaken til livmorhalskreft er HPV, eller humant papillomavirus3 4. Dette er et virus som blant annet overføres ved seksuell omgang og som kan forårsake vorter på føtter, hender og kjønnsorgan. I noen tilfeller fører HPV til celleforandringer, som igjen kan resultere i livmorhalskreft3. Tegnene på celleforandringer kan ligne andre plager, og det kan derfor være vanskelig å gjenkjenne symptomer på livmorhalskreft.

Symptomer på livmorhalskreft

Det vil variere fra kvinne til kvinne hvordan symptomene utarter seg, også med hensyn til hvor langt man er i et potensielt sykdomsforløp. Det er samtidig noen tegn man skal være ekstra bevisst på6 7 8:

 • Bløding fra skjeden etter fysisk aktivitet eller samleie.
 • Uregelmessig menstruasjon, i tillegg til blodig og illeluktende utflod.
 • Fortsatt blødning etter at man har passert overgangsalder og menstruasjonen har opphørt.
 • Smerter i underlivet, samt i korsryggen.

Dette er ingen uttømmende liste på symptomer, og mange kan også være tegn på andre sykdommer9. Er du i tvil og symptomene varer i mer enn tre uker, anbefales det at du tar kontakt med lege.

Enkelt og viktig å forebygge

Årlig foretas det rundt 400 000 livmorhalsprøver i Norge via livmorhalsprogrammet10, og celleprøvetakingen er en rask og smertefri gynekologisk undersøkelse som utføres av helsepersonell. Tidlig avdekking gjør det mulig å ta affære kjapt, og det kan dermed gi gode prognoser for å bli frisk11 12. Kvinner mellom 25 og 69 år anbefales å ta en celleprøve hvert tredje år for å følge med på eventuelle celleforandringer13 14.

Kontakt oss

Ring på 22 94 10 90 eller fyll ut skjema, så kontakter vi deg.
Online timebestilling


  Bestill time for vaksinering

  Øvre Slottsgate 29, 0157OSLO
  Drop-In allmennlege
  Hos Oslo Medisinske Senter kan du møte opp uanmeldt mellom 11-14 for drop-in time hos ledig allmennlege. Vi har kort ventetid.
  Kun 695kr pr. besøk
  Velkommen til oss i
  Schweigaards gate 16, 0191 OSLO