Livmorhalskreft – den tause, kvinnelige kreftformen

De aller fleste kvinner kan gå flere år med celleforandringer i livmorhalsen uten å merke noe til dette. Den eneste kjente årsaken til livmorhalskreft er HPV, eller humant papillomavirus. Dette er et virus som blant annet overføres ved seksuell omgang og kan forårsake vorter på føtter, hender og kjønnsorgan. I noen tilfeller fører HPV til celleforandring, som igjen kan føre til livmorhalskreft. Tegnene på celleforandringer kan ligne andre plager, og det kan derfor være vanskelig å gjenkjenne symptomer på livmorhalskreft.

Symptomer ved livmorhalskreft

Det vil avhenge fra kvinne til kvinne hvordan symptomene ser ut, også med hensyn til hvor langt sykdommen har kommet. Det er noen tegn man skal være ekstra bevisst på:

  • Bløding fra skjeden etter fysisk aktivitet eller samleie.
  • Uregelmessig menstruasjon, i tillegg til blodig og illeluktende utflod.
  • Fortsatt blødning etter at du har passert overgangsalder og menstruasjonen har opphørt.
  • Vær også var for smerter i underlivet, samt i korsryggen.

Dette er ingen uttømmende liste for symptomer på livmorhalskreft, og mange av symptomene kan også være tegn på andre sykdommer. Er du i tvil og symptomene varer i over tre uker, anbefales det at du tar kontakt med lege.

Enkelt og viktig å forebygge

Livmorhalskreft er en av de kreftformene det finnes et screeningprogram for som er bevist effektivt for å oppdage celleforandringer tidlig. Kvinner mellom 25 og 69 år anbefales å foreta en celleprøve av livmorhalsen hvert 3 år for å følge med på om det er celleforandringer. Tidlig avdekking gjør det mulig å ta affære kjapt, og det kan dermed gi gode prognoser for å bli frisk.

Det er enkelt å bestille time for celleprøve. Oslo Medisinske senter tilbyr time raskt, ofte samme dag. Prøven er raskt unnagjort, og vi tar oss av å sende prøven til analyse og garanterer at du får svar når prøvesvaret foreligger.

Kontakt oss

Ring på 22 94 10 90 eller fyll ut skjema, så kontakter vi deg.
Online timebestilling


Bestill time for vaksinering

Øvre Slottsgate 29, 0157OSLO
Drop-In allmennlege
Hos Oslo Medisinske Senter kan du møte opp uanmeldt mellom 09-18 for drop-in time hos ledig allmennlege. Vi har kort ventetid.
Kun 580kr pr. besøk
Velkommen til oss i
Øvre Slottsgate 29, 0157 OSLO
Se kart