Reisevaksine: Trenger du hepatitt A-vaksine?

Det er mange som gleder seg til å endelig kunne dra på reisefot igjen, og det er ikke rart. Nye og spennende steder frister nok mer enn norsk vinterkulde. Ved siden av å huske på å sjekke om passet må fornyes, er det viktig å også ta en titt i vaksinasjonskortet. Selv om verden nærmest har stått stille siden 2020, har ikke sykdomsbildet omkring i verden endret seg. Det innebærer at du fortsatt må ta dine forholdsregler for å unngå smittbar sykdom, slik som hepatitt A.

Hva er hepatitt A?

Hepatitt A er et virus som kan føre til akutt leverbetennelse. Forekomsten er svært lav i Norge, og vaksinasjon mot viruset er derfor ikke en del av vaksinasjonsprogrammet. Steder med svært utbredt forekomst av viruset er derimot Afrika, Sør-Amerika, Midtøsten og store deler av Asia. Det finnes i dag tre ulike typer hepatitt A-vaksiner i Norge, og de sikrer alle minst 95% beskyttelse mot sykdom. Det var tidligere behov for hele tre doser, men er i dag kun behov for to doser. Bakgrunnen til dette er at dosestyrken har økt.

Hvem bør ta en hepatitt A-vaksine?

Alle som skal reise til steder med moderat til høy forekomst av hepatitt A burde vaksinere seg mot dette, spesielt om det er snakk om reise over lengre tid eller gjentatte besøk. Det settes først èn dose som sikrer basisbeskyttelse i minst ett år. For langvarig beskyttelse bør det tas en andredose tidligst 6 måneder etter første dose er satt. Ettersom beskyttelse oppnås 2-4 uker etter første dose, er det viktig å ta vaksinasjonen i god tid før avreise.

Hvor kan du vaksinere deg?

Dersom du skal ut på reise, regnes hepatitt A-vaksinen som en reisevaksine. Oslo har en rekke vaksinasjonstilbydere, men mange krever at du må bestille time i god tid i forkant. Det er heller ikke gratis med slike vaksinasjoner. Velger du Oslo Medisinske Senter vil du derimot kunne få satt din vaksine på svært kort tid – vi har så og si ingen ventetid. Bestill time her på nettsiden allerede i dag!

Kontakt oss

Ring på 22 94 10 90 eller fyll ut skjema, så kontakter vi deg.
Online timebestilling


  Bestill time for vaksinering

  Øvre Slottsgate 29, 0157OSLO
  Drop-In allmennlege
  Hos Oslo Medisinske Senter kan du møte opp uanmeldt mellom 11-14 for drop-in time hos ledig allmennlege. Vi har kort ventetid.
  Kun 695kr pr. besøk
  Velkommen til oss i
  Schweigaards gate 16, 0191 OSLO