Reisevaksine: Trenger du hepatitt A-vaksine?

Det er mange som gleder seg til å endelig kunne dra på reisefot igjen, og det er ikke rart. Nye og spennende steder frister nok mer enn norsk vinterkulde. Ved siden av å huske på å sjekke om passet må fornyes, er det viktig å også ta en titt i vaksinasjonskortet. Selv om verden nærmest har stått stille siden 2020, har ikke sykdomsbildet omkring i verden endret seg. Det innebærer at du fortsatt må ta dine forholdsregler for å unngå smittbar sykdom, slik som hepatitt A.

Hva er hepatitt A?

Hepatitt A er et virus som kan føre til akutt leverbetennelse. Forekomsten er svært lav i Norge, og vaksinasjon mot viruset er derfor ikke en del av vaksinasjonsprogrammet. Steder med svært utbredt forekomst av viruset er derimot Afrika, Sør-Amerika, Midtøsten og store deler av Asia. Det finnes i dag tre ulike typer hepatitt A-vaksiner i Norge, og de sikrer alle minst 95% beskyttelse mot sykdom. Det var tidligere behov for hele tre doser, men er i dag kun behov for to doser. Bakgrunnen til dette er at dosestyrken har økt.

Hvem bør ta en hepatitt A-vaksine?

Alle som skal reise til steder med moderat til høy forekomst av hepatitt A burde vaksinere seg mot dette, spesielt om det er snakk om reise over lengre tid eller gjentatte besøk. Det settes først èn dose som sikrer basisbeskyttelse i minst ett år. For langvarig beskyttelse bør det tas en andredose tidligst 6 måneder etter første dose er satt. Ettersom beskyttelse oppnås 2-4 uker etter første dose, er det viktig å ta vaksinasjonen i god tid før avreise.

Hvor kan du vaksinere deg?

Dersom du skal ut på reise, regnes hepatitt A-vaksinen som en reisevaksine. Oslo har en rekke vaksinasjonstilbydere, men mange krever at du må bestille time i god tid i forkant. Det er heller ikke gratis med slike vaksinasjoner. Velger du Oslo Medisinske Senter vil du derimot kunne få satt din vaksine på svært kort tid – vi har så og si ingen ventetid. Bestill time her på nettsiden allerede i dag!


Deprecated: Funksjonen wp_make_content_images_responsive er foreldet siden versjon 5.5.0! Bruk wp_filter_content_tags() i stedet. in /var/www/1/156111/www/wp-includes/functions.php on line 5379

Kontakt oss

Ring på 22 94 10 90 eller fyll ut skjema, så kontakter vi deg.
Online timebestilling


  Bestill time for vaksinering

  Øvre Slottsgate 29, 0157OSLO
  Drop-In allmennlege
  Hos Oslo Medisinske Senter kan du møte opp uanmeldt mellom 09-18 for drop-in time hos ledig allmennlege. Vi har kort ventetid.
  Kun 580kr pr. besøk
  Velkommen til oss i
  Karl Johans gate 13, 0154, OSLO

  Vi har åpnet ny avdeling i
  Schweigaards gate 16, 0191 OSLO