Kvinnelig underliv: Sykdom og helse

En gynekologisk undersøkelse skal utføres av en spesialist på kvinnens kjønnsorgan, inkludert eggledere, eggstokker, livmor, livmorhals, skjeden og området rundt skjedeåpningen.

Symptomer å være bevisst på

Mistanke om sykdom skal tas på alvor, og ved tvil vil en gynekologisk undersøkelse kunne avdekke hvorvidt det er sykdom eller ikke og om videre utredning er nødvendig. Sykdommer i underlivet inkluderer svulster, blødningsforstyrrelser, urinlekkasje og betennelser. Symptomer som gjør at det kan være på sin plass med en gynekologisk undersøkelse er blant annet smerter ved samleie, underlivssmerter som ikke lar seg forklare eller store smerter ved menstruasjon. Opplever du kløe eller svie, endret utflod eller hudforandringer vil en gynekolog kunne undersøke hva dette kommer av. Gynekologen kan også ta celleprøve og gjøre undersøkelser i anledning graviditet.

Hva du kan forvente av en undersøkelse

En grundig gynekologisk undersøkelse bør gå inn på tidligere sykdomshistorie, slik at pasienten selv får beskrevet plagene sine. Spesialisten er opptatt av symptomer og hvordan disse har utviklet seg over tid. Det kan være greit å tenke litt på dette før selve undersøkelsen, slik at sykdomsbildet belyses godt. Selve kroppsundersøkelsen innebærer å se etter tegn til sykdom på ytre kjønnsorganer, før et spekel føres inn i skjeden. Dette tillater legen å blant annet ta prøve av livmortappen, og legen vil også ofte kjenne på livmoren. Ultralyd kan benyttes for å undersøke sykdom i de innvendige kjønnsorganene.

Ikke vær urolig

En gynekologisk undersøkelse skal aldri være smertefull. For den som gruer seg til å gjøre en underlivsundersøkelse kan det være nyttig å informere legen om nettopp dette. På denne måten kan gynekologen forklare hva som skal gjøres samt hvordan det gjøres, slik at undersøkelsen blir skånsom. En undersøkelse kan dempe bekymringer og uro, samtidig som du får svar på spørsmål du hadde fra før eller som dukket opp under besøket.

Ta kontakt med oss i dag

Det er veldig individuelt når og hvor ofte kvinner føler behov for å oppsøke en gynekolog. Oslo har flere legesentre som tilbyr gynekologi, og Oslo Medisinske Senter har erfarne og dyktige gynekologer. Det viktigste er at alle skal føle seg trygg på og komfortabel nok til å bestille en time dersom man føler behov for der.

Kontakt oss

Ring på 22 94 10 90 eller fyll ut skjema, så kontakter vi deg.
Online timebestilling


  Bestill time for vaksinering

  Øvre Slottsgate 29, 0157OSLO
  Drop-In allmennlege
  Hos Oslo Medisinske Senter kan du møte opp uanmeldt mellom 11-14 for drop-in time hos ledig allmennlege. Vi har kort ventetid.
  Kun 695kr pr. besøk
  Velkommen til oss i
  Schweigaards gate 16, 0191 OSLO